iman itu bukan hanya pada angan-angan dan cita-cita, bukan pula dengan bicara kata tetapi ia apa yang tersemat dalam jiwa dan dibuktikan pula dengan amalannya (langit ilahi 3 : fanzuru)

Rutin yang bosan


بسم الله الرحمن الرحيم


Saban kali kita melihat manusia disetkan dengan satu jadual masa dari detik kita mula mencelikkan mata sehinggalah kita memejamkan mata semula untuk mengumpulkan tenaga untuk kembali mengulangi rutin seharian hidup kita demi mencari sesuap nasi. Pernahkah terdetik di fikiran kita yang rutin itu sangatlah membosan kan hidup kita dan kita cuba menafikan keadaan kita itu dengan mengatakan kita bahagia hidup sebegitu.

Tidakkah kita sedar rutin kehidupan kita itu seolah-olah akan diulangi kembali oleh anak-anak kita tatkala mereka sudah membesar dan ingin mencari sesuap nasi pula untuk mereka. Dan rutin ini akan kembali semua diulangi oleh anak-anak mereka tatkala mereka sudah berusia, Rutin yang tak pernah berhenti? Betul? entah lah kalau rutin itu yang kita selesa dengan kehidupan kita.


opss!!

Mungkin ada yang sudah perasan. Rutin hidup kita ini seolah-olah satu kitaran robot. Setiap hari rutin ini diulang kali seolah-olah program yang telah disetkan kepada robot tanpa robot itu tahu mengapa dia di setkan sebegitu. Kitaran inilah yang sepatutnya kita keluar.

Tidakkah kita cuba mencari erti kehidupan kita yang sebenar? tujuan kita diciptakan ke dunia bukanlah semata-mata untuk bekerja demi meneruskan kehidupan tetapi sedarilah bahawa tujuan kehidupan 
kita lebih daripada itu sekali. Janganlah kita terus dibelenggu oleh kitaran robot itu. Nah. Allah berfirman dalam kitabnya:
Dan tidak AKU ciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu." 
(Adz-Dzaariyaat 51:56)
Opss!! tak cukup lagi... sabar ye :)
Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.” Mereka berkata: “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.”.” (Al Baqarah : 30)


Cukuplah kot setakat tu. Karang ade yang terjun gaung sebab post ni.

0 comments:

Post a Comment